Cypern Schlagerpinglan: Den officiella sidan för Eurovision Song Contest, eurovision.tv, har presenterat Cyperns tio bäst placerade bidrag genom åren, se videon samt topp-listan med länkar till fullversionerna nedan.

Cyperns bäst placerade bidrag i Eurovision Song Contest:

TOP 10: Entries from Cyprus” (av eurovision.tv – 3:57 – Aug 10, 2018)

Topp-tio-bidragen från Cypern i Eurovision Song Contest:

1. “Fuego“, Eleni Foureira (2:a av 43 – ESC 2018)
2. “Stronger Every Minute“, Lisa Andreas (5:a av 36 – ESC 2004)
3. “Mana Mou“, Chara and Andreas Konstantinou (5:a av 25 – ESC 1997)
4. “Gimme“, One (6:a av 24 – ESC 2002)
5. “Mono I Agapi“, Anna Vissi (5:a av 18 – ESC 1982)
6. “Monika“, Island (6:a av 20 – ESC 1981)
7. “Aspro Mavro“, Alexia (7:a av 22 – ESC 1987)
8. “Sti Fotia“, Alexandros Panayi (9:a av 23 – ESC 1995)
9. “Móno Gia Más“, Constantinos (9:a av 23 – ESC 1996)
10. “La La Love“, Ivi Adamou (16:e av 42 – ESC 2012)
(Källa: eurovision.tv – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Uppdaterat: 2019 kom Cypern på 13:e-plats av 41 med Tamtas “Replay

Schlagerpinglan: Som vanligt när dessa listor presenteras så tycker jag inte att de gör landets ESC-historia rättvisa utan jag kompletterar med min egen topp-tio-lista där jag fetstilsmarkerat de bidrag som av någon konstig anledning(?) inte hamnade bland de bäst placerade:

Schlagerpinglans topp-tio-lista av Cyperns ESC-bidrag:
1. Milas Poli“, Haris Anastasiou (14:e 1990)
2. Alter Ego“, Minus One (21:a 2016)
3. Fuego“, Eleni Foureira (2:a 2018)
4. Comme Ci, Comme ça“, Evridiki (15:e i semifinalen 2007)
5. La La Love“, Ivi Adamou (16:e 2012)
6. Gravity“, Hovig (21:a 2017)
7. Aspro Mavro“, Alexia (7:a 1987)
8. Life Looks Better In Spring“, Jon Lilygreen & The Islanders (21:a 2010)
9. To Katalava Arga“, Lia Vissi (16:e 1985)
10. Apopse As Vrethoume“, Fanny Polymeri and Yiannis Savvidakis (11:a 1989)

Schlagerpinglan: De senaste tre åren så har Cypern gång på gång tagit sig in på min personliga ESC-topp-fyra-lista och nu senast så räckte det även till en imponerande andraplats för Eleni Foureira i ESC 2018, vilket jag är väldigt glad över. Nu håller jag tummarna för att de ska fortsätta att skicka bidrag som faller mig (och helst så många andra som möjligt) i smaken så att det kanske äntligen kan ge landet sin första seger. Hoppas kan man ju alltid. Lycka till, Cypern. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Cyperns tio bäst placerade Eurovision-bidrag (1981-2018)”

  1. Adri

    Cypern – ett land som presterat bra genom tiderna, men som på sistone hade sviktat lite då jag haft både “Gravity” och “Alter Ego” i botten. Men så kom 2018, och Cypern gav mig (och de flesta verkar det som) en rejäl käftsmäll.

    Cyperns bästa:

    1. 2010 – “Life looks better in spring”
    2. 2012 – “La la love”
    3. 2018 – “Fuego”
    4. 1982 – “Mono i agapi”
    5. 1994 – “Eimai anthropos ki ego”
    6. 1997 – “Mana mou”

  2. Schlagerpinglan

    @Adri, Hmm… intressant att se “Ime Anthropos Ke Ego” på din lista då jag själv (efter att ha gått igenom alla Cyperns bidrag) börjat fundera i banorna varför jag endast gillar ett av Evridikis tre bidrag. Jag letar alltid efter “oväntade” ESC-klassiker som kan vara värda att ge en andra chans och detta får bli veckans försök. Tack på förhand, om det sedan ger något spelar mindre roll. 🙂

  3. Lukas

    Personligen tycker jag det är trist att Cypern gått den svengelska vägen på senare år, speciellt när de ändå har storasyster Grekland som upptagningsområde. Det är nånting jag verkligen har svårt för, speciellt när länder gör det flera år på raken. Jag får då ofta signaler om att de länderna inte verkar ha något förtroende eller någon stolthet över sin egna musikscen.

    Med de orden kan man räkna ut att om jag skulle plocka ut en favorit från Cypern är det inte “Fuego” eller “La La Love” eller nån utav dem. Nej, min favorit har varit sen ett par år nu, och är fortfarande, “San Aggelos S’Agapisa”. Där vi har en etnoballad som börjar lugnt och melankoliskt och sen kickar rockrytmen in. Etno och rock, två av mina favoritgenres i eurovision, i kombo. Svårslaget.

    Däremot är jag övertygad att i och med Cyperns senaste (i mitt tycke oförtjänta) framgång med “Fuego” kommer de (tyvärr för min del) garanterat fortsätta på den utstakade vägen med att köra svengelskt. Så nån ny “San Aggelos S’Agapisa” lär jag nog tyvärr inte få se på ett långt tag…

    Disclaimer: Jag märker att jag är väldigt negativ mot “fansens favoriter”, och vad kan jag säga… jag är nog inne på Salvador Sobrals linje gällande min ställning till låtar som nu haft det rätt så slitna epitetet “fast food music”. Jag ska däremot inte sträcka mig så långt att jag öppet fördömer den musiken, för jag förstår att den har sin publik. Men jag fattar ju att det är knappast musik som var skriven för mig om jag säger så.

  4. Schlagerpinglan

    @Lukas, Rent teoretiskt så både förstår jag dig och håller med dig, då jag själv föredrar att länder skickar bidrag av inhemska artister och låtskrivare. I just Cyperns fall så har jag däremot hamnat i en konstig sits där jag njuter i fulla drag av att de gått tvärtemot mina önskningar. Inför 2019 hoppas jag därför att de lyckas kombinera allt och skickar något (i mitt tycke) lika bra fast inhemskt.

  5. Adri

    @Pinglan @Lukas: Jag är någonstans mitt emellan. Kan man undvika att använda svenskhjälp (eller öht hjälp utanför gränserna – inte bara Sverige som man ska undvika såklart) så ska man göra det kan jag tycka.

    Men, det finns ju också en anledning till att folk söker svensk hjälp – vi gör pop jäkligt bra. Det kan man inte argumentera emot, men det kan bli lite för “poppigt” i tävligen helt enkelt. Men jag kan därmed inte klandra varken Cypern eller Azerbajdzjan för att de eftersöker oss – jag förstår varför så att säga 🙂

    “Jag får då ofta signaler om att de länderna inte verkar ha något förtroende eller någon stolthet över sin egna musikscen” – hmm, det är nåt som kan störa mig med absolut. Men just “Fuego” tycker jag ändå doftade Cypern, hade den representerat något annat land (exklusive Grekland) så hade det ju varit knas. “Fuego” är ju cypriotisk i ådrorna 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se