FinlandSchlagerpinglan: I dag, måndagen den 19:e augusti, började TV-bolaget YLE att ta emot bidrag till UMK 2025, den nationella uttagning som kommer att välja ut Finlands bidrag i Eurovision Song Contest 2025.

Deadline är satt till den 25:e augusti. Reglerna (på svenska) finns här medan anmälningsformuläret (på svenska) hittar ni här.

Lycka till, alla intresserade. 😀

Finlands senaste bidrag i Eurovision Song Contest

“No Rules!”, Windows95man (19:e i finalen av ESC 2024)

Mer om Finlands deltagande i ESC hittar ni här: “Finland i Eurovision Song Contest“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Finland 2025: YLE tar emot bidrag till UMK 2025”

  1. Adri

    På tal om nåt annat, MF. Det har ju skett ändringar. Och kvällstidningarna säger saker som ”med dessa regler år 2024 hade Fröken Snusk gått till final”.

    Jag kanske är trög och missförstår reglerna. Eller har kvällstidningarna fel?

    För så som jag fattar det nu kommer en låt extra per deltävling åka ut. 50/50. Plats 4 är alltså utslagen nu. Right??

    Och Fröken Snusk kom just 4:a i sitt heat? Så tvärtom hade hon ju slagits ut helt, om åldersgrupperna består vilket jag förstått det som att de gör?

    Även hypeade Gunilla Persson, Scarlet och Jay Smith hade åkt ut. För att inte tala om Clara Klingenström 2021 och Paul Rey 2020 – men det är en annan fråga. Inaktuellt.

    Så som jag förstår det hade det snarare varit så:

    Annika Wickihalder hade fått fripasset till finalen pga mest röstade tredjeplatsen.

    Och så hade Elisa Lindström, Albin Tingwall, Dear Sara och Klaudy fått tävla om sista finalplatsen?

    (Ironically så placerade sig alla dessa som treor framför betydligt mer hypeade artister – som dock var lite för polariserande, såsom Fröken och Gunilla)

    Eller som sagt: har jag fel?

    Jag har fel om det är så att åldersgrupp-systemet skrotas. Men det har jag inte läst om att det ska 🙂

  2. Denis

    Adri, stämmer att bara tredje plats går vidare till semifinal. Och där tävlar bara 5 låtar istället för 10. Den låt som fått flest röster i deltävlingen går vidare automatiskt, dom kvarvarande röstas på nytt och då går vinnaren där vidare.

    Tror det kan bli riktigt bra. På det här viset blir det mer en prestige att gå vidare, bara dom bästa tävlar. Sa redan förra året att bara top 3 bör gå vidare så lite glad är jag:)

    Har inte hört att åldersgrupperna ska skrotas. Men har hört att SVT ska presentera flera nyheter till nästa års Melodifestivalen, det hä var bara en början

  3. Adri

    Jag personligen gillar åldersgrupperna och tycker de visar sitt värde varje år 🙂

    Jag tycker det låter som en förbättring att tre låtar går vidare istället för fyra. Att mindre än hälften åkte ut som det har varit 2015 och framåt, och värst just i år 2024, tycker jag är så förnedrande. Däremot hade jag helt hoppat andra chansen/semi/kval osv. Utan fyra heats med tre finalister bara 🙂 Ideal to me.

  4. Denis

    Adri, gör ju också tävlingen svårare att vinna. Förr gick ju hälften av låtarna vidare, nu är det tvärtom. ESC är lättare att vinna:)

  5. Millan

    Jag blir lite orolig när jag läser din analys Adri och ditt konstaterande om vilka som skulle gått vidare i år med nästa års regler. Gillade iofs Klaudy men vad kommer att bli bättre med de här nya reglerna? Det enda som hade hänt om man tar 2024 som exempel hade varit att vi hade färre och ganska tråkiga bidrag att välja på. Nu har jag inte kollat på tidigare år och gjort någon jämförelse så 2024 kanske inte är någon bra värdemätare.

    För min del får de gärna göra om det här med åldersfördelningar och grupper på något sätt för jag tycker att det har en tendens att medföra att det blir rätt trista mainstream bidrag som går vidare och att inget sticker ut. Det gäller liksom att attrahera så brett som möjligt men det medför ofta att det också blir utslätat. Någon slags fördelning av röster behövs nog men det borde kanske gå att skruva lite på dagens system för att twista till det lite.

  6. Denis

    Millan, syftet med åldersgrupper är att vinnaren ska ha så brett stöd som möjligt, så det verkligen blir folkets vinnare. Därför är det oftast pop som vinner då det tilltalar många, ingen kan störa sig på en välgjord pop låt även om den inte är din favorit.
    Även utan åldersgrupper tror jag resultatet blir ungefär samma, vi är ett pop land och popmusik är det vi exporterar till andra.

    Jag håller med Adri om att vi inte behöver mer än topp 3 som kvalar vidare för hur stor chans har man att vinna om man inte lyckas nå topp 3 på första intrycket?
    Märks tydligt at dom som hamnade fyra är helt chanslösa. Håller också med om att vi kan skippa semifinal helt och bara ha fyra deltävlingar med tre finalister från varje. Men skivbolagen tror jag blir sura då:)

  7. Millan

    @Denis Ja jag förstår syftet med åldersgrupperna 🙂 Och jag menar inte att man ska ta bort dem helt och hållet. Men det kanske går att skruva lite på själva röstningsförfarandet.

  8. Denis

    Hur menar du man kan skruva på det Millan?

  9. Millan

    Jag vet inte Denis men det kan vara något att fundera på.

  10. Adri

    Millan: Jag tycker nog tvärtom. Åldersgrupperna jämnar ut, så att även de som inte är pop-radio-låtar har genuina chanser på poäng och avancemang 🙂 Medan akter som Samir & Viktor och Dolly Style inte längre går vidare pga massröstande barn.

    MEN!

    Finns det andra indelningar man kan göra då? Jadå. Detta inlägg handlar om Finland, och de hade ju för ca 10 år sedan himla märkliga grupperingar som bedömde låtarna.

    2015 fanns tex(!) följande grupper: HBTQ-medborgare, barn, finlandssvenskar och… min personliga favorit… taxichaffisar!

    2016 fanns bl.a: Medlemmar i finska parlamentet, Youtubers och… asfaltsläggare!

    Skall sägas att det var nationella jurygrupper och inte tittarna som fyllde i i nån app. Men ändå kreativt uppdelat.

  11. Millan

    Adri: Jag tyckte inte heller att det var bättre innan åldersgrupperna för precis som du skriver så slipper vi numer få vidare bidrag som är resultat av massröstande barn t ex. Men man måste ändå kunna fundera över hur och om det skulle kunna bli ännu bättre. Och det är jag helt övertygad om att det kan bli.

  12. HW

    Jag håller med er Adri och Denis att man egentligen kunde ha skrotat Andra Chansen och tagit vidare topp 3 till final. Egentligen tycker jag 6 låtar i varje deltävling är lite för lite också, jag hade gärna sett att man bara körde 3 stycken deltävlingar med 8 låtar i varje, och så en final, men som Denis sa hade kanske skivbolagen blivit sura då.

    Sen håller jag också med Millan om att det ofta är pop-radiolåtar som går vidare och att man hade kunnat skruva på systemet. Personligen gillar jag åldersgrupperna och vill ha kvar dem, men systemet med hjärtröster skulle kunna göras om, för nu blir det lite som man “betygsätter” låtarna av 5, vilket missgynnar polariserande låtar. Kanske att man bara har 5 röster att fördela mellan alla låtar? Det tror jag hade gjort att mer risky bidrag hade haft en större chans 🙂

    Juste, Finlands jurysystem, det var ju minst sagt kreativt 🙂 Undrar om samma person kunde sitta i flera jurygrupper? Man kan ju vara både HBTQ och taxichaufför till exempel 😉
    Sedan kanske det finns potential i det där med parlamentsledamoter, SVTs valvaka blev ju uppmärksammad för att presentera EU-valresultatet på ett “Mello-liknande” sätt, så det kanske finns potential att blanda politik och Mello ännu mer. Är det exempelvis en slump att vi brukar ha åtta jurygrupper, lika många som antalet riksdagspartier? Kanske får vi nästa år se var och en av partiledarna dela ut sin 12a istället för de internationella jury-grupperna 😉

    (Det där var naturligtvis ett skämt, även om det varit ganska roligt att se)

  13. Adri

    HW: Min personliga favorit hade varit. 4×7 eller 4×8 med 3 låtar vidare direkt till final.

    Sex låtar är lite lite ja, speciellt när sändningstiden är oförändrad.

    Däremot vill jag inte ha 3 heat med 3 låtar vidare. Och det är enbart för att jag tycker det är så sablars otillfredsställande med tanken på 9 finalister. 9… det är en så ful och jobbig siffra. 8, 10 eller 12 vill jag ha. 2009 hade MF 11 finalister. Inget fan av det heller, men bättre än 9.

    Med tanke på mina låga tankar (som iofs är 100% fördomar) om våra riksdagsledamöters kulturella smak (känns typ som att de gillar Sällskapsresan, filmer med Helena Bergström och Håkan Hellström) så håller jag dem hemskt gärna borta som maktfaktorer i vår uttagning.

  14. Millan

    Ja @HW att begränsa antalet röster vore kanske en idé. Sen tror jag att det behövs någon mer förändring också.
    Funderade på det där med att jag tycker att det blev bättre med åldersgrupperna än vad det var innan men varför jag ändå inte känner mig riktigt nöjd. Jag skulle vilja ha lite mer ”sting” i finalen. De senaste åren har vi egentligen inte haft några direkt dåliga låtar alls i någon final MEN allt är så fruktansvärt habilt och kompetent och rätt trist som helhet. Ge mig lite wow please! Få mig att haja till. Det längtar jag efter. Men det kommer inte att hända med nuvarande regler.

    Jag vill nog gärna ha kvar någon slags uppsamling/andra chans. Det händer ganska ofta att någon deltävling är tuffare med svårare konkurrens än de andra och då är det bra om man får en till chans.

  15. HW

    @Adri Jo, jag kan hålla med om att en final med 9 deltagare låter otillfredställande, så denna plan bygger på något form av wildcard som delas ut antingen av juryn eller en webbomröstning (men ingen Andra Chansen-sändning). Då blir det 10 finalister. Annars fungerar även 4×8 som du föreslog, så länge inte de extra låtarna bara blir utfyllnad.

    Jo, jag skulle nog inte heller lita på våra topp-politiker vad gäller musik, film, tv och liknande 😉 Tror dock att åtminstone några av dem halvljuger om sin smak för att verka mer “folkliga” (även det en fördom).

    @Millan Ja, kanske måste vi faktiskt ändra hur låtarna väljs ut också, se till att det inte är samna artister och låtskrivare som återkommer, och att det finns en stor variation av smaker och åldrar i urvalsjuryn. Jag håller med om att det oftast finns en deltävoing som är lite svårare, men har man tre finalister tycker jag inte ett uppsamlingsheat är nödvändigt. Däremot ett webb-wildcard, som de hade i Norge för några år sen, hade jag som sagt inte haft något emot 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se