Nederländerna EBU har meddelat att Nederländernas representant i Eurovision Song Contest 2024, Joost Klein, diskvalificerats från tävlingen och kommer inte att delta vid dagens final i Malmö Arena, se uttalande nedan.

Nederländernas diskade bidrag i Eurovision Song Contest 2024

Europapa“, Joost Klein – Nederländerna (live vid andra ESC 2024-semifinalen)

The Dutch artist Joost Klein will not be competing in the Grand Final of this year’s Eurovision Song Contest.
Swedish police have investigated a complaint made by a female member of the production crew after an incident following his performance in Thursday night’s Semi Final. While the legal process takes its course, it would not be appropriate for him to continue in the Contest.

We would like to make it clear that, contrary to some media reports and social media speculation, this incident did not involve any other performer or delegation member.

We maintain a zero-tolerance policy towards inappropriate behaviour at our event and are committed to providing a safe and secure working environment for all staff at the Contest. In light of this, Joost Klein’s behaviour towards a team member is deemed in breach of Contest rules.

The Grand Final of the 68th Eurovision Song Contest will now proceed with 25 participating songs.”
/ EBU (2024-05-11)

(Källa: eurovisionworld.com)

Uppdaterat: Uttalande från det nederländska TV-bolaget AVROTROS:

AVROTROS-uttalande
(Källa: Songfestival on X)

Schlagerpinglan: Med tanke på att EBU hindrat Joost från det viktiga juryrepet så anade man väl att det lutade åt detta. Jag hoppas fortfarande att det framkommer saker som gör att diskningen senare kommer att anses vara förhastad och felaktig, men då är det ju för sent. Detta kommer att ta ett tag att ta in…

Uppdaterat:
Schlagerpinglan: Jag brukar vara den första att försvara EBU… men om AVROTROS uttalande stämmer och de inte utelämnat något så kommer det att ha stor effekt på mitt förtroende för EBU för en lång tid framöver. Detta kan inte stämma, man diskar inte något så lättvindigt.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Eurovision 2024: Nederländernas Joost Klein diskas”

  1. Helena

    Så många frågor om vad som hänt och så lite svar. Det holländska tv-bolaget är inte nöjda med diskningen och vi kommer säkert få höra från dem om några dagar.

    Det är aldrig okej att slå någon. Men olaga hot känns som en anklagelse som det vara svårare att döma vad som är rätt eller fel.

    I vilket fall är det här oerhört tråkigt.

  2. Mikaela

    Blir faktiskt väldigt förvånad, och besviken. Vi vet ju inte alls vad det gäller, men för tävlingens skull känns det ju supertrist.

  3. Schlagerpinglan

    @Helena, Mmm… inte för att jag hoppas att det varit något fall av misshandel men om det visar sig att det rör sig om en förolämpning eller liknande så kommer förtroendet för EBU att få svårt att återhämta sig. Förhoppningsvis får vi snart veta, lönar sig inte att spekulera. Oerhörd trist utveckling oavsett.

  4. Denis

    Har hört att der var mer en förolämpning än ett slag, och hon gick till cheferna
    Fast varför en förolämpning leder till polis utredning vet jag inte. .
    Tråkigt ändå, han var bra. Känns som om det kommer bli kaos ikväll. På mer än ett sätt om ett visst land vinner…

    SVT och Malmö kommer nog sucka av glädje att allt är över

  5. Nathalie

    Skönt, bort med fjanten bara!

  6. Mr A

    Egentligen är det väl låten som tävlar, ej artisten? Tex hoppa ju Py Bäckman in för Tommy Körberg 1988 på genrepet och Jan Johansen för nu vem det var i MF.
    Men förstår att det är artisten som gör låten. Sen är det väl försent för en reserv från semin att delta.

  7. HW

    Oerhört tråkigt, både för honom och för tävlingen. Särskilt när det finns en stark aura runt det hela om att allt inte gått rätt till, då ett visst land kommit undan med både det ena och det andra denna veckan utan att de fått denna konsekvens riktad mot sig.

  8. Mr A

    Hoppas på ett mer normalt ESC år nästa år med ett land som vinner ikväll som kan hålla politiken borta från evenemanget.

  9. Denis

    Har hört att den israeliska delegationen sagt och ställt till med det ena och andra under veckan, mycket värre saker. Ändå är dom kvar

    Hoppas för allas skull Israel hoppar över nästa år, vi behöver inte fler oärliga länder

  10. Engsla

    Det finns extremt mycket propaganda i omlopp nuförtiden, speciellt när det rör länder som befinner sig i krig, eller som tex är utsatta för desinformationskampanjer, så det är kanske inte läge att sprida en massa rykten och spekulationer här i chatten. Att tycka vad man vill om olika länder och delegationer är ju okej, men snälla, försök att hålla det till eget tyckande 🙂

  11. Mr A

    Synd för de som inte kom med får chansen istället tex Tjeckien.

  12. Denis

    Förutom att det finns bevis på att dom behandlat folk illa. Ändå är dom kvar och tävlar.
    Men har man lyckats övertyga en hel kontinent om att man är offer och har en hel lobby grupp bakom sig är väl EBU inte svåra att övertyga

  13. Dsniela

    @Nathalie: jag var så deppig och ledsen över hur det blivit i Malmö, massa tankar och känslor men Nathalie när jag läste ditt korta men effektfulla inlägg så bara brast jag i ett gott skratt! Du satte pricken på kort och koncist och nu kan vi eller jag i alla fall gå vidare! Tack för lättnad!
    De borde tagit Belgien som nummer 26 han kunde repat idag eller nåt, men men, nu tänker jag ta ett gott skratt till och förbereda en fin stämning här hemma inför finalen! För resten så befinner jag i mitt första hemland Rumänien, vi firade Påsk här förra helgen och denna helg firar man något som heter ”Den läkande Källan”, det är en stor stor religiös tradition. Själv gör jag ingen stor sak av detta men på något sätt har det väckts en tanke i mig i denna skrivande stund, en tanke som jag kommer att uttrycka genom ett gammalt rumänskt talesätt: ” det onda ska vi skölja av det goda ska vi spara!”
    Jag tänker be ett bön också att nu får det vara nog med kalabalik så att vi kan glädjas av det goda! ☺️ Hoppas verkligen att alla i Malmö håller sig på mattan! ❤️

  14. Millan

    Vi vet inte vad som hänt, det är bara spekulationer. Jag tänker att det nog inte bara är en småsak som hänt om man tar ett sånt drastiskt beslut som att diskvalificera någon. Jag hoppas att EBU är klokare än så. Särskilt när man är i ett läge där det redan är mycket som är kontroversiellt.

  15. Adri

    Det finns ett begrepp som är PED – Post Eurovision Depression. Jag känner verkligen inte så i år. I år kommer Eurovisions slut efterföljas av… nämen alltså, rakt av återhämtning.

    Jag älskar Eurovision för mycket. För det är bara en tävling. En tv-program. Men allt som sker runt har tärt som tusan även på mig. Jag sa det innan idag och säger det igen… jag har aldrig varot gladare över att jag inte jobbar på EBU. För deras arbete tar inte slut inatt. Nåt inser nog de med måste göras.

    Dramat kommer fortsätta och ligga latent hela sändningen. Nu på sista sista repet saknades Nemo, Bambie Thug och Marina Satti alla från flaggparaden. Aftonbladet, som för all del kan ha fel, erfar det är nån slags protest.

    Men Bambie lade iaf ut på Instagram en story-post som slutade med ”hope to see you tonight”, så det kan för all del ha varit nåt helt annat. Hen skrev om nån situation som behövde hanteras och att ”EBU have taken this matter seriously”. Så jag hoppas hen inte är en av dem mer protestglada typerna.

    Jag vet att Nemo, Marina och Bambie alla tre varit otroligt kritiska mot Israels närvaro, så det är därför just deras frånvaro från paraden skrämmer mig. Hade våra norska bröder fattats hade jag tänkt ”ok det blev körigt med schemat bara”. Joosts diskning efter månaders försök att göra sig av med Israel (trots att det är två helt olika issues) kanske väcker en ny ilska i många deltagare.

    Men jag hoppas, hoppas, hoppas och ber att showen ikväll genomsyras av glädje! 🙂 Drama och uppror kommer med 90% sannolikhet ligga lite latent i luften genom showen, men jag hoppas allt finns med i diverse beräkningar så att allt kan hanteras! 🙂

    I annat fall kommer jag sitta med fjärrkontrollen nära och byta kanal för en stund för jag SKA vara glad ikväll 🙂 Det är ESC. Det är glädje.

    Blir det obehag och aggressivt, så pausar jag med nåt annat för en stund 🙂

  16. Schlagerpinglan

    @Adri, Det låter som en bra plan. 😀 Tänker själv ta en liten paus nu och försöka hitta någon form av ESC-glädje. Saker är som de är och det man inte kan kontrollera får man bara försöka acceptera. Det blir en ESC-final (förhoppningsvis) och jag kommer att försöka njuta av den så gott det går och håller nu tummarna för att det slutar med en kroatisk vinst. 😀

  17. Mr A

    Jag hoppas fortfarande på vinst för UK Sverige eller Litauen: -; Hade hoppats på Frankrike med men näe tror inte det.

  18. Denis

    Lite på team Adri. Första gången jag känner äntligen slut på allt. Imorgon kommer jag njuta av vädret och en drama fri dag

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se