ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 20 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Kroatien i Eurovision Song Contest:

Kroatien
Land: Kroatien deltagit 28 gånger (+2020)
vunnit 0 gånger
TV-bolag: HRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 Put kom 15:e av 25 med “Don’t Ever Cry

Kroatiens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Mama ŠČ!“, Let 3 (Dora 2023) 13:e i finalen
2022: Guilty Pleasure“, Mia Dimšić (Dora 2022) 11:a i semi 1
2021: Tick-Tock“, Albina (Dora 2021) 11:a i semi 1
2020: Divlji Vjetre“, Damir Kedžo (Dora 2020) inställd tävling
2019: The Dream“, Roko (Dora 2019) 14:e i semi 2
2018: Crazy“, Franka (Internval) 17:e i semi 1
2017: My friend“, Jacques Houdek (Internval) 13:e i finalen
2016: Lighthouse“, Nina Kraljić (Internval) 23:a i finalen
2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: Mižerja“, Klapa s mora (Internval) 13:e i semi 1
2012: Nebo“, Nina Badrić (Internval) 12:a i semi 2
2011: Celebrate“, Daria (Dora 2011 – Let’s
go to Eurovision!
)
15:e i semi 1
Se även:Kroatiens samtliga ESC-bidrag

Kroatien i Eurovision Song Contest 2024:


Kroatiens ESC 2024-bidrag: “Rim Tim Tagi Dim”, Baby Lasagna

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Rim Tim Tagi Dim Dora-final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: studio session-versionAmsterdam-framträdande
Malmö-framträdandelive i Madridlive i Londonlive i Amsterdam
Låtskrivare: Marko Purišić (t&m)
Semifinal: startnummer 7 i Semifinal 1 (7:e maj)
Uttagning: Dora 2024
Artist: Baby Lasagna (Marko Purišić)
Baby Lasagna
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-27 (strax före repen): plats 2 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-27 (strax före repen): plats delad 1 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Kroatiens bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final KroatienKroatienKroatienKroatienKroatien Betyg: 4 / 5
Betyg: 8 / 10
Även om “Rim Tim Tagi Dim” inte var min absoluta favorit i Dora-finalen så hade jag den i alla fall i min topp-tre och står fast vid att det är ett bidrag jag gillar men att det saknar det där “lilla extra” som många verkar se i det. Personligen är jag inte överförtjust i “woooooo-hoooooo” partierna men överlag så är det en glad liten låt med charmig text så jag ser gärna att Kroatien tar sig vidare till finalen. Skulle det gå så långt som att de t.o.m. vinner så blir jag inte direkt ledsen. Rolig med nya vinnarländer, speciellt när man gillar bidraget. 🙂

Uppdaterat 2024-05-11: Efter att ha sett bidraget live i arenan under semi-genrepet så har jag ändrat mig. Arenaupplevelsen har givit mig en helt ny syn på “wooo-hooo”-partiet och numera älskar jag hela låten och ser mer än gärna att bidraget vinner (om nu Nederländerna inte gör det).

Schlagerpinglan tror: Till final
Kroatien är ju tillbaka som odds-etta nu efter repen och även om jag inte är helt övertygad om att det kommer att räcka hela vägen så skulle jag bli väldigt förvånad om det blir något annat än en finalplats för Baby Lasagna. Det är en glad och medryckande låt med en artist som kanske inte alltid träffar alla toner men som kan komma undan med det tack vare sitt sätt att agera på scen. Ett bidrag som står ut, helt enkelt, och som det ska bli väldigt intressant att se hur det tas emot av publiken (och juryn).

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Inför ESC 2024: Kroatien – “Rim Tim Tagi Dim”, Baby Lasagna”

  1. Mikaela

    Tycker precis som du Pinglan. Älskar inte detta men den har stor charm och jag skulle bli så glad om ett nytt land fick vinna, välförtjänt.

    I övrigt shoutout till Mizerja från 2013 som jag faktiskt gillade.

  2. Adri

    Jag ser att oddsen är hämtade i slutet av april, för jag kan säga att Kroatien är etta igen. Knas tycker jag för repet var inte sååå bra tyckte jag. Men Schweiz rep var ju ganska kefft så det var kanske mer förtjänst av Schweiz underleverans än Krotiens leverans?

    (BTW. Holy shit att jag nu såg att Irland ligger femma i bettinglistan. Gud vad glad jag blir. Kommer tappa det om de åker ut imorgon. 🙂 ).

    Kroatien då.

    Detta är en kanonlåt. Vissa påstår att det är en Käärijä-ripoff. Jag köper inte det. Deras enda gemensamma nämnare är typ att de är män, och att låtarna är små-quirky. Men med den logiken kan han lika gärna ha inspirerats av Let 3.

    Oavsett så tycker jag detta är otroligt bra och kul. Jag gillar texten. Jag gillar refrängen. Versen. Den lilla techno-biten efter det instrumentala. Allt är grymt.

    Sen, alltså jag måste väl ändå säga att jag är rätt mätt på låten. Men den har nåt, absolut.

    Till final ska den, både enligt min förutsägelse och min önskelista 🙂

  3. Denis

    Årets bästa! Redan tröttnat på den men det tar inte iväg styrkan i den. Catchy, kreativ, rolig och med budskap. Så här bra har Kroatien aldrig varit! . Deras bästa bidrag någonsin, utan tvekan.
    Vore kul om dom vann. Det enda hindret jag ser är faktiskt tittarna. Inte för att dom inte kommer rösta utan för att jag tror att dom kommer se det som en Käärija kopia och straffa honom med mindre röster än han bör få

    Men hoppas kan man göra och vore kul om en bra låt faktiskt vann

  4. Micke

    Kroatien har för mig alltid varit väldigt upp och ned. Här kan man få det mesta. Du vet aldrig riktigt vad du blir serverad. Samtidigt med tanke på att de kan få till det så har jag alltid förhoppningar på dem.

    Satte mig ned för att lyssna på bidragen i deras uttagning när jag höll på att få andnöd eller hjärtattack. Plötsligt framför ögonen dök namnet LET 3 upp. Det kan väl för hel…….. inte vara sant, tänkte jag. “Inte fan kan de skita ned sig med detta kadaver ett år till.

    Kände mig dock ganska lugn efter att ha hört låten och insett hur patetiskt dålig den var. Faktiskt än sämre än deras bidrag förra året (Om nu det är möjligt). Men oron satt kvar. Kunde de lura Kroatien förra året kan de kanske göra det igen.

    Jag vänder mig nu till det kroatiska folket och tar av mig hatten (om jag hade haft nån) och bugar och tackar för att vi slipper ha med oss LET 3 in i maj månad. De vann tack och lov inte uttagningen.

    Så hur ser jag då på vinnarbidraget? Jädrar så det har vandrat i ranking för mig. Första intrycket när man lyssnade med bara en bild på honom var väl inte jättepositiv även om jag tog till mig refrängen från första början. Sen kom då studioversionen o jädrar sicket lyft det blev. Plötsligt rusade låten upp i ranking. Lightversion av Rammstein blandat med lite etno gick rätt in i mig. Ett bidrag man bara blir glad av helt enkelt. Att refrängen är direkt stulen väljer jag att blunda för i detta fall. Glädjepiller 🙂 Satt och tänkte….Det här kan bli riktigt bra live om de verkligen tar vara på det.

    Liveframträdandet dök så upp och jag minns fortfarande hur jag fick hjälp av polarn bredvid med att få upp min tappade haka från golvet. Hur kunde de missa så på att få till detta live. Har fortfarande ryck i hakan när jag tänker på allt detta

    Har jag gett upp? Definitivt inte. Tror fortfarande det finns nån i Kroatien som tar tag i detta och rättar till skavankerna. Detta borde bli riktigt bra och det hoppas jag verkligen. Min bedömning är därför utifrån studioversionen. Har dock nu sett flera liveframträdanden och alla har varit bättre än den första, om ändå inte riktigt där jag vill. Rösten oroar mig och det är just i bästa delen, refrängen som det sviktar.

    BETYG KROATIEN BIDRAG – (9/10) MYCKET BRA

    Min personliga vinnare
    “Rim Tim Tagi Dim“, Baby Lasagna (Helt rätt vinnare)

    Min personliga jumbo
    “Babaroga“, Let 3

    —————————-

    KROATIENS BÄSTA BIDRAG

    “Neka mi ne svane”, Danijela – 1998

  5. oe

    Beaten har något, den är rätt kul. Men i övrigt är årets vinnare (?) en väldigt enformig och monoton låt. Allt bygger på beaten. Versen är okej, endast tack vare beaten, för själva melodin består av en enda ton rakt igenom. Sen kommer den gapiga refrängen som knappast höjer låten. Beaten gör att den inte är helkass, utan får 3/10. Men segertippad? Beaten är kul, men inte sååå kul.

  6. HW

    Kroatien – “Rim tim tagi dim”

    Det är kul när ett land som underpresterat en hel del plötsligt lyfter, och det tycker jag att Kroatien gjort de två senaste åren 🙂 I skarp kontrast till Micke tycker jag Let 3 hade bra bidrag både 2023 och 2024 (men jag tycker inte samma artist ska tävla två år i följd). Låten de skickade, då? Jo, den är bra. Inte lika bra som när jag hörde den första gången, då hade jag den i min absoluta topp. Sen tröttnade jag hyfsat fort, tyckte refrängen blev uttjatad. Men vid lyssningen jag gör på varje presenterat bidrag så tyckte jag om den igen, och uppskattade även verserna. På samma sätt som med Nederländerna finns det en allvarligare bakgrundshistoria till den roliga låten, och det görs med rätt attityd.

    För mig är detta ingen vinnare, men jag hade varit helt okej med att den vann faktiskt. Det är en lite annorlunda och kul låt och det hade varit kul att se ett nytt (dessutom östligt) vinnarland. Tror jag att den gör det? Jag vet inte. Om jag skulle satsa pengar tror jag Kroatien vinner telerösterna, men inte juryn. Vi får se hur det går!

    Betyg: 7/10
    Tycker: Final
    Tror: Final

    Betyg: 7/10

  7. Micke

    @HW, jo, jag minns det där med Kroatien 2023. Vi har ofta liknande åsikter när det gäller musik men längre ifrån varandra än där har vi nog aldrig varit 🙂 Ser förresten att jag gav Baby Lasagna och hans bidrag (9/10)i betyg. Det var ett trappsteg för högt mot där jag verkligen har den. Hur som helst så har jag den på fjärde plats i år.

    @Pinglan, mår du inte bra? Refrängen är ju överlägset bäst i Kroatiens bidrag 🙂

  8. Adri

    Men misströsta inte för det HW. Jag är med dig gällande Let 3. Iofs föredrog jag Baby Lasagna i år, men skulle Kroatien av oklar anledning inte släppt fram honom hade jag helhjärtat stöttat Let 3.

    Men ”Mama SC” var bättre 🙂 En låt som, likt Irland i år, verkligen inte känns ”up my alley” men som jag i slutändan verkligen uppskattar (dock var det aldrig i ”Doomsday Blue”-skala med ”Mama Sc”. Men jag är riktigt glad att den var med, och att den gick till final! 🙂 ).

  9. Micke

    Adri.. Under alla år som vi känt varandra här så har du aldrig förvånat mig så mycket som med Let 3 🙂 Något som brukar vara klockrent med dig är att du inte gillar skämt bidrag. Det har du själv sagt flera gånger. Jag älskar skämt bidrag ibland o tycker illa om dem ibland. När du då kom förra året med att du gillar Let 3 tappade jag lindrigt sagt hakan 🙂

  10. Schlagerpinglan

    @Micke, Njae… lite väl mycket ylande för min smak. 🙂

  11. Johanna

    Den här ha vandrat från att jag rent ogillar den till att drn nu är på 18:de plats på min ranking. Där är den inte för att den är dålig utan snarare för att de andra är väldigt bra. Den här vinner nog. Och det är ju svinkul med nya länder som vinner! Och låten är en riktig earworm som fastnar direkt och kommer tilltala många!

  12. HW

    @Adri Se där, där överraskade du faktiskt 🙂 Kul att du också gillade Let 3 både 2023 och 2024. Jag har ju en förkärlek för absurda låtar och artister, och “Mama SČ” livade enligt mig upp förra årets final rejält. Baby Lasagna var säkert helt rätt val, men “Babaroga” var faktiskt riktigt catchy även den och det känns som den tål fler lyssningar.

  13. Denis

    Gillade också Let 3. Dom hade säkert vunnit igen om inte Baby Lasagna tävlat.
    Men det är inga skämt låtar dom gör och det är det jag gillar. Det är allvarliga teman dom tar upp, allt från abort till EU har dom på agendan. Dom gillar att provocera.

    Hade dom bara varit skämt hade dom inte varit så bra för mig

  14. Millan

    Jag håller med Denis om att den här är lite för enformig och monoton. Tycker inte heller att han är någon jättebra sångare. Och han saknar Kärijääs charm. Men det är uppenbarligen många som gillar det här så det är mycket möjligt att Kroatien vinner. Beror på hur juryn ställer sig. Får den lite juryröster och att tittarrösterna fördelar sig spretigt över alla publikfriande knasbidrag så kan det bli en nitlott. Jag är ändå ok med den här som vinnare för den är inte dålig.

  15. Adri

    Micke: Du har rätt i att jag traditionsenligt ogillar skämtlåtar. Men jag ogillar dem inte för att de är skämtlåtar. Absolut inte. Utan helt enkelt för att de brukar vara dåliga. Jag dömer musikalisk kvalitet, oavsett skämtsamma budskap eller appearances på scen.

    Så jag gillar Kroatein 2023 starkt, då det är en bra låt.

    Samma deal med tex Ukraina 2007. Skämtlåt? Absolut. Men också en legit grym låt musikaliskt.

  16. Engsla

    Skriver i stort under på det som oe skriver här ovan. Sedan så tycker jag att sångaren är förvånansvärt okarismatisk för att vara favorit till vinsten. Ännu ett “jaha”-bidrag för mig.

  17. Micke

    @Adri, finns inget svårare än de sk skämtlåtarna. Handlar ofta om hur man kommer in i låtarna. Antingen blir det kul eller inte. Så är det 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se