FrankrikeDen franska ESC 2020-representanten Tom Leeb avslöjade häromdagen att han inte kommer att representera Frankrike i Eurovision Song Contest 2021 samt att France 2 relativt snart skulle avslöja sina ESC 2021-planer.

Enligt wiwibloggs (som talat med den franska delegationschefen, och France Télévisions underhållningschef, Alexandra Redde-Amiel) och den franska 20 Minutes så kommer det franska ESC 2021-bidraget att utses genom en ny nationell uttagning.

Frankrikes senaste ESC-representat utsedd genom en nationell uttagning:

Roi“, Bilal Hassani (vinnare av “Destination Eurovision 2019”)

Frankrikes nationella ESC 2021-uttagning i korthet:

Frankrikes ESC 2021-bidrag kommer att utses genom en nationell uttagning som just nu arbetas fram utav France Télévisions och går under projektnamnet “Un Eurovision France“.
Det blir, till skillnad från Destination Eurovision (som användes 2018-2019), en enkvällsshow som kommer att sändas live från en arena via France 2 i början av 2021.
Vinnaren kommer att utses av tittarna.
Även en jury kommer att vara med på plats men hur många personer juryn ska bestå utav och om det ska vara inhemska och / eller internationella jurymedlemmar diskuteras.
Den 29:e juni beräknas France Télévisions börja söka efter lämpliga bidrag / artister.
(Källor: 20 Minutes och wiwibloggs.com)

Uppdaterat: “France 2 bjuder in artister och låtskrivare

Schlagerpinglan: Att Frankrike planerar en nationell final i stället för ett internval ser jag som en mycket trevlig nyhet. Skulle de sedan även komma fram till att juryn bör ha ett betydande inflytande när det gäller beslutet om vilket bidrag som ska representera Frankrike i ESC 2021 så blir jag ännu gladare. 😀

Jag står naturligtvis fast vid min övertygelse att en 50/50-fördelning av makten mellan tittare och jurygrupper är det bästa, men då jag de senaste två finalerna, utan framgång, hoppats på juryns favorit så hade jag ju inte blivit ledsen om de fått mer att säga till om. 😉

Nåja, nu är det ett nytt år med ett nytt format och förhoppningsvis leder det till ett riktigt bra slutresultat. Lycka till, France Télévisions och France 2. 😀

Tittarnas och juryns favoriter i Destination Eurovision:

År Juryns favorit Tittarnas favorit Vinnare (ESC-framträdande)
2018 Eva“, Lisandro Cuxi Mercy“, Madame Monsieur Mercy“, Madame Monsieur
2019 Tous les deux“, Seemone Roi“, Bilal Hassani Roi“, Bilal Hassani

Mer om Frankrikes förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Frankrike i ESC 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Frankrike 2021: Ny nationell uttagning planeras”

  1. Micke

    Jag minns året 2019 som ett år där väldigt många, väldigt bra låtar försvann redan i ländernas egen uttagning. Värsta exemplet var ju Moldavien där tidernas bästa ESC-låt inte ens fick representera sitt land. Det har jag dock tagit upp många gånger.

    Andra exempel är självklart Tjeckien där det fantastiska bidraget “True Colors“, Barbora Mochowa försvann redan i deras uttagning. Möjligen hade de drogat sina medborgare innan röstningen. Hur kunde de annars rösta så galet. Inte nog med att de missade det fantastiska bidraget de valde dessutom det absolut sämsta av alla.

    Just nu när Pinglan skrev om Frankrikes planer dök det upp ännu ett exempel som jag nästan glömt. Den mäktiga “Tous les deux“, Seemone gick sammamärkliga öde till mötes som Barbora Mochowa i Tjeckien. Skillnaden var bara att i Frankrike handlade det mer om det andra av de två faktorer som retar mig mest när fel låt vinner.

    I Tjeckien handlade det om en falsettnisse. I Frankrike handlade det om vinst för sakens skull. Dessa två är de värsta jag vet. Frankrike hade dessutom ytterligare en härlig låt med Silvàn Areg.

    Detta var bara tre exempel på länder som valde fel när de hade kanonlåt i startfältet. För mycket sånt 2019

  2. Micke

    Nu ska jag göra något jag har velat göra länge. Jag vill hylla ett av de länder som förgyllt min ESC-vistelse mer än andra. Inte på grund av att de alltid eller oftast har kanonbidrag. Nej utan mer att de oftast har haft bidrag som varit ESC för mig. Musik som jag aldrig skulle ha lyssnat på irl men som jag älskar i ESC. Numero Uno när det gäller detta är Turkiet men på en stark andraplats hittar vi då landet jag pratar om – Finland: Slänger ut en Topp 10 med dem:

    1. “Leave Me Alone”, Hanna Pakarinen – 2007
    (Tyvärr lite dipp live men härligt bidrag)
    2. “Niin kaunis on taivas”, Jasmine – 1996
    (Sötaste bidraget, sötaste nervösa tjejen)
    3. “Eläköön elämä”, Sonja Lumme – 1985
    (När ingen annan gör det får väl Finland smårocka då)
    4. “Työlki ellää”, Kuunkuiskaajat – 2010
    (Går man inte igång på detta har man inte förstått ESC. Oj detta är ESC)
    5. “Hard Rock Hallelujah”, Lordi – 2006
    (Självklart Finland när det blir lite udda. Tack för det)
    6. “Fantasiaa”, Ami Aspelund – 1983
    (Ett litet glädjepiller. Inte överraskande från Finland)
    7. “Blackbird”, Norma John – 2017
    (Saknar finska språket men låten talar för sig själv)
    8. “Hengaillaan”, Kirka – 1984
    (Tre gånger bättre i studioversion men glädjen smittar)
    9. “När jag blundar”, Pernilla Karlsson – 2012
    (Märkligt nog klart bättre i finska uttagningen men ett myspiller)
    10. “Something better”, Softengine – 2014
    (Den här hade kunnat bli sååå bra. Skulle vilja göra om den)

    STORT TACK TILL FINLAND

  3. Adri

    Jag gillar 50/50-systemet 🙂 Försvarar det hårt! Och det blir än mer märkbart här gällande Frankrike för 2018 var juryn ute och cyklade men tittarna ställde allt till rätta med “Mercy”. Sen kom 2019 och juryn hade koll på läget, vilket inte kan sägas om tittarna. Såatteh… jag kan inte reagera med kraft åt något håll här! 🙂 Men ser fram emot detta!

    Micke: Intressant. Jag gillar Finland också. Håller med om din plats 1, 4, 7, 9 och 10. Kanske inte de placeringarna – men nice låtar! 🙂

    Jag kan försöka fundera på liknande, men så länge kommer jag med en egen lista. Nämligen en lista över de allra allra bästa sistaplatserna i tävlingen!

    Och jag vet vad ni tänker. “Har du inte skrivit en sådan tidigare?” Jo, det har jag alldeles säkert. Men skillnaden är att idag har jag haft nöjet (ibland nöje i alla fall) att faktiskt lyssna igenom ALLA sistaplatser i tävlingens historia. Så, nu har jag verkligen på fötterna när jag presenterar min lista. Med det sagt, allt är föränderligt. Men står för denna lista nu i alla fall.

    TOPP 20 Sistaplatser i Eurovision (bara finaler, inga semis)

    1. “Hey Nana” – Belgien 1979
    – 1979 verkar ha varit en ganska stark rond. Svag vinnare dock, och ännu svagare svenskt deltagande. Men jag kan därmed förstå att denna låt inte krossade allt motstånd. Men en sistaplats är inte vad denna låt borde fått. Det är en låt som är svår att förklara. Jag vet inte åldrarna på folk här inne, men kanske folk minns denna? Då kan ni bekräfta: denna borde INTE kommit sist!

    2. “Antes do Adeus” – Portugal 1997
    – Jag, likt Micke, har en grej för mörka djupa kvinnoröster. Denna kvinna har en sån röst jag vill höra mycket mer av. Men inte nog med det. Låten har en grym melodi. Jag verkligen älskar melodin i denna låt.

    3. “No quiero escuchar” – Spanien 1999
    – Det finns många faktorer till varför någon kommer sist. Motståndet, visuella framträdandet, sjukdom… mycket kan göra krokben för någon. Jag kan naturligtvis bara spekulera, men jag tror denna kom sist på grund av Lydias klänning. Har ett klädesplagg skadat mer än denna klänning resultatmässigt i tävlingen?

    4. “Quien Maneja Mi Barca?” – Spanien 1983
    – Det här är så spännande. Och det är det där som liksom bara fungerar i Eurovision. Jag vet inte vad som finns här, för jag “borde inte” gilla det. IRL händer det inte att jag sätter på denna, men den hör hemma i Eurovision. Juryn 1983 höll tydligen inte med.

    5. “Run & Hide” – Tyskland 2005
    – Jag är SÅ ensam här, anar jag. Kommentarerna på dennas youtube-video var inte vacker. Men jag hör inte vad andra hör tydligen. Jag tycker verkligen om denna. Ganska mycket t.o.m. Jag gillar det hon gör med rösten, andra hävdar att hon sjunger orent. Det må så vara. Men jag gillar väl det då. Snälla, om någon läser detta… gillar ni Tysklands sistaplacerade låt 2005? Gör mig sällskap!

    6. “Tell me who you are” – Danmark 2002
    – Väldigt tidstypiskt. Detta kan bara vara ett fall av “ramla mellan stolarna”! För visst var inte detta sämst 2002? Bara ingens favorit.

    7. “Lose control” – Finland 2009
    – Okej den sjönk väl en del live. Men den borde inte kommit sist. Inte på långa vägar. Jag förstår det inte. Men å andra sidan, jag fattar inte mycket i denna lista.

    8. “Ghost” – Tyskland 2016
    – Här skavde liveframträdandet. Det hade kunnats putsas på ordentligt på många fronter. Men likväl så var denna låt i grunden så bra att en sistaplats borde ha varit omöjlig! 🙂

    9. “Lass ihn” – Schweiz 1998
    – Ja, vad ska man säga? Det fanns gott om låtar som hade kunnat ta sistaplatsen 1998. Schweiz hade inte en av de låtarna.

    10. “In love for a while” – Schweiz 2011
    – Innan tävlingen var det min vinnare. Det är den inte längre. Men likväl i toppen och nosar runt vid femteplats-strecket. Inte tusan var det plats 25 den skulle hamna på! 🙁

    11. “Verliebt in dich” – Tyskland 1995
    12. “Tora Zo” – Cypern 1986
    13. “Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne” – Tyskland 1964
    14. “O jardim” – Portugal 2018
    15. “Cry baby” – Storbritannien 2003
    16. “Que bueno que bueno” – Spanien 1965
    17. “I do” – Malta 2006
    18. “Einfach weg” – Österrike 1984
    19. “Quel cœur vas-tu briser” – Schweiz 1967
    20. “Yamma yamma” – Finland 1992

  4. Micke

    Kör en topp 10 i alla fall Adri 🙂

    1. “Quien Maneja Mi Barca?” – Spanien 1983
    (Ja vad ska man säga? Finns det ett enda bidrag som ÄR ESC så är det detta. Synd bara att juryn inte fattade det. Tidernas största skandal att komma jumbo. Helt överlägsen på den här listan)
    2. “Niin Kaunis on Taivas” – Finland 1996
    (Ska man ta ut ett enda bidrag som spritter av glädje så är det detta med denna underbara, övernervösa kvinna)3. “O jardim” – Portugal 2018
    4. “Seninle bir dakika” – Turkiet 1975
    (Redan här visar Turkiet på det som senare, under min ESC-tid skulle ge Turkiet plats numero uno för mig när det gäller “det som är ESC. Jädrar så jag saknar Turkiet och vad de var och gav)
    5. “Run & Hide” – Tyskland 2005
    (Nej då du är inte ensam om den här Adri. Vi har pratat om den här förut och även då trodde du att du var ensam)
    6. “Antes do Adeus” – Portugal 1997
    (Kul att höra att du vet vad klass är Adri. Det är kvinnor med mörka röster. Motsatsen till klass då? Killar med falsett givetvis)
    7. “Şarkım Sevgi Üstüne” – Turkiet 1987
    (Mycket bättre i studioversionen då deras ADHD-liknande tillstånd inte syns på samma sätt som live. Ett riktigt glädjepiller)
    8. “Hey Nana” – Belgien 1979
    (Nej Adri jag och ESC hade inte träffats 1979 men sånt betyder nada för mig. Jag lyssnar på gammalt som nytt och den här har jag alltid fått upp mungiporna för)
    9. “Quel cœur vas-tu briser” – Schweiz 1967
    (Här var jag än mindre med men jag gillar denna och fattar inte hur den kunde komma sist)
    10. “No quiero escuchar” – Spanien 1999
    (Om ett klädesplagg skadat mer än detta Adri? Läs vidare det jag kommer att skriva längre fram. Jag gillar den här och har inte jätteont av kläderna)

    Det finns två bidrag som lätt hade varit minst topp 5 om de inte havererat på scen. Dessa var:

    “Ghost” – Tyskland 2016
    (Troligen tvåa för mig. Min största feltippning genom tiderna. Jag trodde denna skulle bli minst topp 3 2016 men det var innan vi fick se det live. Adri här har du svaret på om kläder ställt till det mer för ett bidrag än det du nämnde från 1999)

    “They can´t stop the spring” – Irland 2007
    (Pratade kläder om förra låten. Nu blir det röst istället. Vad hände? Denna mysiga irländska låt tilläts framföras av en sångröst som jag inte ens hade tillåtit om hon varit ensam i staden. Synd på en så bra låt)

  5. Micke

    Ser att min tredjeplats kommit fel däruppe. Hur som helst ett ljuvligt, lågmält och mysigt idrag

  6. Adri

    Micke: Se där! 7 av dina 10 finns på min lista också (även om jag nu hade 20).

    Finland 1996, Turkiet 1975 och Turkiet 1987 kvalificerade sig inte på min lista. Närmast var väl den från 1987, men nja.

    Jag trodde du eventuellt skulle haft med ”En gång i Stockholm” från 1963. Den bättre av Sveriges två sistaplatser 🙂

    Sen gällande kläder. I don’t know, men jag tror ”No quiero escuchar” förlorade mer på klänningen än vad ”Ghost” gjorde. Lydias klänning är verkligen motsatsen till smakfull. Jamie Lees var mer en del av hennes artisteri. Men jag hade nog också föredragit nåt mer ”subdued”.

  7. Micke

    @Adri, tack som……. Glömde totalt Monica. Den är ju given. Nånstans 3-6skulle den ha varit. Menlöst att fundera över det nu.

    Adri förklara för mig en sak. Vad är det du inte finner i Finland 1996. Vill jag bli glad på ESC så ligger det jädrigt nära att det är den jag letar upp 🙂

    Inte överens med dig om kläderna men varför alltid vara överens? Det var vi ju ovanligt mycket med bidragen 🙂

  8. Adri

    Micke: Finland 1996 har nåt. Det finns en fin melodi i låten. Det hör jag absolut. Men hela paketet är så… awkward.

    Men absolut är jag med dig med att den borde ju inte kommit sist! Absolut inte! 🙂

  9. Micke

    ESC-historien:

    1. “Lane Moje”, Zeljko Joksimovic – Serbien & Montenegro – 2004
    2. “Calm after the storm”, The Common Linnets – Nederländerna – 2014
    3. “Beg, Steal or borrow”, – Storbritannien – 1972
    4. “Sanomi”, Urban Trad – Belgien – 2003
    5. “Eres tu”, Mocedades – Spanien – 1973
    6. “Is it true”, Yohanna – Island – 2009
    7. “Für alle”, Wind – Tyskland – 1985
    8. “Soldi”, Mahmood – Italien – 2019
    9. “Si”, Gigliola Cinquetti – Italien – 1975
    10. “C’est le dernier qui a parlé qui a raison”, Amina – Frankrike – 1991
    —————————————————————————————-

    Finns många mer 1979, 1983, 1984, 1990 (Frankrike), 2012 och 2017 för att nämna några

  10. Micke

    De bästa tvåorna i ESC-historien skulle det stå 🙂

  11. Adri

    Micke: Jag vill inte vara sämre så här kommer min topp silverplaceringar.

    1. ”Su cancion” – Spanien 1979
    2. ”Vuelve conmigo” – Spanien 1995
    3. ”Soldi” – Italien 2019
    4. ”7th wonder” – Malta 2002
    5. ”Solo” – Ryssland 2000
    6. ”Fuego” – Cypern 2018
    7. ”Si” – Italien 1974
    8. ”Is it true?” – Island 2009
    9. ”Where are you?” – Storbritannien 1998
    10. ”Better the devil you know” – Storbritannien 1993

    Hedersomnämningar: 1972, 1981, 1982, 2003, 2014.

  12. Anna

    Nr: 10 på Mickes lista är bästa låt Frankrike levererat!
    Vive la France!

  13. Engsla

    Kul lista! Här kommer mina tio favoriter bland sistaplatserna:

    1996 Niin kaunis on taivas – Finland
    (gulligaste bidraget kom sist. hur gick det till?)
    1963 En gång i Sthlm – Sverige
    (förstår varför den inte fick många poäng, men noll?)
    2015 Black smoke – Tyskland
    (vet att jag är nästan ensam om att tycka om den här)
    1968 Kun kello käy – Finland
    1975 Seninle bir dakika – Turkiet
    2009 Lose control – Finland
    (nä, visst var den inte bra live, men inte var den sämst)
    1970 Je suis tombé du ciel – Luxemburg
    1999 No quiero escuchar – Spanien
    (håller med herrarna ovan. i ärlighetens namn var det en hiskelig klänning. jag förstår att tittarna inte röstade på bidraget)
    2005 Run & hide – Tyskland
    2018 O jardim – Portugal
    (att något kunde komma sämre än Rybak är en gåta)
    1989 Það sem enginn sér – Island
    (ingen låt var sämre än den som vann)

  14. Engsla

    Åsså bästa tvåorna genom tiderna:

    1966 Nygammal vals – Sverige
    2004 Lane moje – Serbien & Montenegro
    1998 Where are you? – UK
    1983 Hi – Israel
    2014 Calm after the storm – NL
    2019 Soldi – Italien
    1982 Hora – Israel
    1972 Beg, steal or borrow – UK
    1973 Eres tú – Spanien
    2001 Never ever let you go – Danmark

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se