ESC2023 Tisdagen den 30:e januari går det officiella startskottet för Eurovision Song Contest 2024 då det är dags för Sverige att officiellt överta värdskapet för ESC samt ordna med dragningen som avgör i vilka semifinaler de olika länderna ska tävla.

Här nedan ser ni vad som gäller och hur ni kan följa arrangemanget:

Uppdaterat:Eurovision 2024: Resultatet av semifinalsdragningen


The Semi-Final Draw – LIVE from Malmö | Eurovision Song Contest 2024
(30:e januari – Eurovision YouTube)

Eurovision 2024 – Allocation Draw / Semifinaldragning, 30/1 2024:
När?: kl. 19:00 CET
Var?: Malmö – Eurovision YouTube
Värdar: Pernilla Månsson Colt och Farah Abadi

Hur går dragningen till?:
De 31 länder som ska vara med i dragningen inför de båda semifinalerna den 7:e och 9:e maj kommer att delas in i olika grupper beroende på deras röstningsmönster, allt för att röstningen ska bli så rättvis som möjligt. Sedan fördelas länderna från varje grupp i de båda semifinalerna med lottens hjälp. Det kommer även att avgöras om länderna ska tävla i den första eller andra halvan av semifinalerna. Den exakta startordningen bestäms vid ett senare tillfälle av tävlingens producenter.

Vilka länder gäller det?:
37 länder deltar i ESC 2024, se listan här, men värdlandet (Sverige) och The Big Five (Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike) är direktkvalificerade till finalen den 11:e maj och är därför ej med i den stora dragningen. Däremot brukar dragningen inledas med att avgöra i vilken av semifinalerna dessa sex länder ska få rösta och visa upp sina bidrag. (Källa: eurovision.tv)

De olika grupperna:
Grupp 1: Grupp 2: Grupp 3:
Albanien Albanien Australien Australien Armenien Armenien
Kroatien Kroatien Danmark Danmark Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Schweiz Schweiz Estland Estland Georgien Georgien
Serbien Serbien Finland Finland Israel Israel
Slovenien Slovenien Island Island Lettland Lettland
Österrike Österrike Norge Norge Litauen Litauen
Ukraina Ukraina
Grupp 4: Grupp 5: Finalister:
Cypern Cypern Belgien Belgien Frankrike Frankrike
Grekland Grekland Luxemburg Luxemburg Italien Italien
Irland Irland Moldavien Moldavien Tyskland Tyskland
Malta Malta Nederländerna Nederländerna Spanien Spanien
Portugal Portugal Polen Polen Storbritannien Storbritannien
SanMarino San Marino Tjeckien Tjeckien Sverige Sverige
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Vill ni lyssna in er på de tävlande bidragen inför de kommande nationella uttagningarna så finns det mesta på min “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2024-uttagningarna“-sida.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Eurovision 2024: Inför Semifinalsdragningen / Allocation Draw”

  1. Denis

    Förstår inte riktigt syftet med denna dragning eller vem som ens tittar på det, förutom hard core fans. EBU och SVT kan lika gärna göra det internt.
    Brukar säga att jag kollar på allt med Farah Abadi men skippar nog detta. Hade hellre föredragit att hon leder ESC men men

  2. Johanna

    @Denis för mig (som nog iofs är ett hardcore fan) är detta en av säsongens hödpunkter! Man kan börja spekulera i vilja som går vidare och ev vilken semifinal man skulle vilja besöka om man är på tävlingen live så att säga. Tycker det är jättekul!

  3. Adri

    Jag älskar att kolla dragningen! 🙂 Det är inget jag prioriterar över mitt sociala liv. Blir jag bortbjuden ikväll, jamen då går jag bort. Men är jag hemma, så kommer jag helt klart kolla 🙂

    Är jag ett hardcore fan? Beror väl på vem man frågar. Jag följer ju mer än de allra flesta, och kan rabbla mer statistik än de allra flesta.

    Men jag lyssnar rätt sällan på låtarna, faktiskt även in season men framför allt off-season, och mellan maj och november så sitter Eurovision låååååångt bak i bussen för mig 🙂 Då finns det annat som tar min tid för jag har ju väldigt mycket intressen.

    Man brukar ju säga att Eurovision-säsongen börjar i september, men jag ser nog ändå dragningen som liksom startskottet för den riktiga säsongen 🙂

  4. Schlagerpinglan

    Jag tillhör de som ser fram emot denna dragning. 😀 Tävlingen blir lite mer verklig, så att säga, när man äntligen kan se vilka länder som möter vilka i semifinalerna. 🙂

  5. Denis

    Varför är inte Farah värd för ESC? Someone make it happen

  6. Mr A

    Fotbollen har ju direktsända dragningar i TV så roligt med att även ESC fick sändas på vanlig tv i år. Brukar ju vara på nätet annars bara. Sen göra det internt hade det förmodligen kunde blivit spekulationer om fusk.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se